tirsdag, januar 23, 2007

Bøger

Ja, vi får absolut læst en del, så på venlig opfordring kommer her et par anbefalinger.

Richard Holm "The American Agent. My life in the CIA". En rigtig interessant bog om hans arbejde for CIA fra hans start i Cambodia med overvågning af Ho Chi Minh Stien og militær træning af Hmong-folket, hvilket siden gik grueligt galt, da amerikanerne trak sig ud af Vietnam, bl.a. pga. at man ikke havde afbrudt nordvietnameserne forsyningslinje, Ho Chi Minh Stien, hvilket på sigt for Hmongerne nærmest har betydet udryddelse. Vi har set dem på museum i Vietnam... Han var med til at bygge CIAs antiterror-afdeling op fra nogle få mand i starten af 1980erne til 80 mand nogle år senere (og igen 200 mand nogle år senere og i dag...ja hvem ved). Han har været i EU og Paris. Han har jagtet terroristen Jakalen. Bogen er seriøs med masser af humor. Der er navne på spioner, elendige chefer, kritik af politiske udnævnelser og personligt som konen, de fire døtre og hans to års genoptræning efter at han faldt ned med fly over Congo.

Hjalte Tin og Nina Rasmussen. "Rejsen til landet der ikke findes" er en rigtig god rejsebog om deres rejse i Kurdistan, dvs i Irak, Tyrkiet og Syrien. De kunne ikke rejse i Iran efter hendes bog "Alene i Iran", hvor hun rejse i Iran og skriver kritisk om landet. En rigtig spændende bog, hvor Mette dog sad tilbage med en bekymring om, hvor mange iranere, der nu fik problemer med det iranske styre. Bogen om kurderne lærte os utroligt meget om dem og deres livsvilkår, om Tyrkiet og Syrien (som får et par over nakken, hvilket synes fortjent) og gav en hel masse menneskeportrætter, fordi de har en særlig evne til at blive inviteret hjem til folk de møder. Det var jo fint for os at se at de gamle socialister, som forfatterne er, støttede krigen i Irak med afsættelsen af Saddam Hussein, for som de siger, så er det et gode at han er væk uanset de motiver de måtte tiltro amerikanerne. EUs indflydelse på tyrkernes politik overfor kurdernes er de også meget positive overfor. Omvendt gjorde de os mere positive overfor kurderne, end vi umiddelbart var. Hjalte Tin har desuden skrevet bogen "Nødhjælp", som også er med på rejsen. Et legat fra Udenrigsministeriet til en ph.d. er bagefter blevet til en bog i et mere tilgængeligt format, der kan udgives. Han har rejst i Somalia, Afganistan og Kosovo. Alle steder konkluderer han, at nødhjælp virker, men også at den i Somalia er blevet en del af
krisen, fordi den er så værdifuld, at man også slås om den. DK prøvede med tilbagesendelse af flygtninge mod nødhjælp, men det holdt ikke, for stammerne vil ikke have somalierne hjem igen. De forskubber magtbalancen mellem høvdingene og deres stammer, og de sender penge hjem fra DK til Somalia, hvilket man helst vil have dem til at blive ved med. I Afghanistan accepterer nødhjælpsorganisationer at se igennem fingrene med dyrkelse af narko og ubeskrivelig kvindeundertrykkelse for at kunne fortsætte deres projekter. I Kosovo blev de oversvømmet af nødhjælp, og vi hørte stort set ikke, hvor stor en del af hjælpen, som blev leveret af de landsbyer, som flygtningene kom til, eller hvor mange af flygtningerne, der selv havde penge med og betalte for at bo hos dem, de nu landede hos.

Google - historien om virksomheden. En visionær virksomhed med veluddannede og visionære stiftere og et ungt og helt specielt arbejdsmiljø. Meget good governance tankegang. En rigtig god bog.

FISH Tales. FISH Philosophy er en enkel og positiv tilgang til at skabe bedre arbejdspladser og bedre resultater. Ideen kommer fra en gruppe fiskehandlere i Seattle. De leger med kunderne, ler, kaster med fiskene og er bevidste om at engagere deres kunder og give alle kunder et godt personligt minde med hjem. Kernen er "PLAY", "BE THERE", "MAKE THEIR DAY", "CHOOSE YOUR ATTITUDE". Man skal være positiv og legende, være 100% til stede og sikre andre en god oplevelse/dag. At vælge sin holdning kan blive overgearet og pjattet, det kan også misbruges og være endnu et program til at klemme lidt mere ud af sælgerne (det kender vi desværre et eksempel på for nogen år tilbage), men langt oftest er det så indlysende og positivt og enkelt at der skal gode argumenter til, hvor ikke at bruge det. Man bliver under alle omstændigheder positiv og optimistisk af at læse bøgerne. Bøgerne er alle små, let læste og billige. De hedder FISH Philosophy, FISH Tales (historier fra arbejdspladser), FISH for life (om at bruge det i privatlivet...)

Gerhard Kautz "Take your business global. How to develop international markets." En god håndbog, hvis man har en lille eller mellemstor virksomhed og gerne vil eksportere eller hvis man arbejder i Danmarks Eksportråd. Ellers er den vist for tør. Mest fokus på amerikanske virksomheder, der skal ud over landegrænserne, men det kan jo kaste lidt inspiration af sig.

Det er bøger vi begge har læst, hvilket ellers ikke er normen. Men så meget desto mere, kan de da anbefales.

Christian har, som altid, læst en række af sine engelske murstensromaner. En af Clive Cusslers tidlige bøger, feks. "Shock Wave" skal vi derfor også lige anbefale. De nyere er desværre ved at blive lidt forudsigelige ;-)

Sidst, men ikke mindst, den bedste børnebog til højtlæsning, vi har læst i umindelige tider: Stefan Frello "Historier fra de varme lande". Især suveræn til højtlæsning for mødre, for drengen Søren får sin mor til at fortælle historier fra hendes oplevelser som opdagelsesrejsende, og kapitlerne har titler som "dengang mor...blev taget til fange af sørøvere/ gravede guld i Alaska/ var astronaut/ rejste til jordens indre/ var kaptajn på en undervandsbåd/ dykkede efter perler etc".

Nicolais yndlingsbøger er pt. to flotte bøger om hhv. "how to be a knight" og drager, der meget detaljeret og troværdigt fortæller alt om riddere og drager. Heldigvis kan H. C. Andersen også fåes i pixibøger, måske lidt blasfemi, men det er super gode historier, og vi læser dem igen og igen. Så har vi ihvertfald dansk kultur med i børnetaskerne. Ipod'en er lidt mere blandet med musik, sprogkurser og historier fra H.C. Andersen til Star Wars.

Ingen kommentarer: